Franšiza Monestiq svakome omogućuje upravljanje bankomatom

Picture of Davor Žic

Davor Žic

Podjeli objavu:

Franšiza Monestiq apsolutna je novost ne samo u Hrvatskoj, nego u čitavoj Europi. Radi se o prvoj i jedinoj licenci za bankomate, koja svakome omogućuje da postane vlasnik jednog od tih uređaja za isplatu novca.

Time se demokratizira tržište koje je dosad bilo rezervirano samo za „velike igrače“: banke i financijske institucije. Odsad će na njemu ravnopravno moći sudjelovati i mali poduzetnici, vlasnici poslovnih prostora ili privatni investitori zainteresirani za ulazak u dinamično tržište s brzim rastom.

Što obuhvaća franšiza Monestiq

Ova franšizna prilika funkcionira na principu licence. Dakle, nositelj licence od tvrtke Monestiq dobiva sve potrebno za uspješan rad. Od postavljanja bankomata, preko punjenja novcem i osiguranjem svote prisutne u bankomatu, do servisiranja i održavanja uređaja. Naravno, najvažniji dio te priče je onaj tehnološki: protokoli za procesuiranje transakcija koji omogućuju uređaju povezivanje u globalne kartičarshe sheme, odnosno prihvat kartica i isplatu novca.

Ova prilika važna je jer bankomati predstavljaju brzorastući segment financijskog poslovanja. Broj bankomata u Hrvatskoj od 2014. do 2019. godine povećan je za više od 60 posto! Naime, iako Hrvatska ima 25 posto više POS uređaja po broju stanovnika od europskog prosjeka, čak 85 posto transakcija i dalje se odvija gotovinom. A to se posebno odnosi na turistička središta, gdje je prosjek gotovinskih transakcija još i veći.

Bankomati i COVID-19

Taj omjer neće promijeniti niti posljednjih godina najaktualnija tema: epidemija koronavirusa. Teško je očekivati da će virus, ma koliku „paniku“ stvorio, toliko drastično promijeniti navike kupaca u Hrvatskoj, stoga će dostupnost gotovine biti ključno pitanje za brojne poslovne prostore, osobito one u turističkim destinacijama. Štoviše, prvi instinkt građana u vrijeme krize bio je povećana potražnja za gotovinom.

Međutim, zbog rastućih troškova, poslovanje brojnih bankovnih poslovnica bit će neodrživo, stoga valja očekivati njihova zatvaranja u budućim mjesecima i godinama. Proces je to koji traje već dugo, a sada bi se mogao i ubrzati. U svemu tome, dakle, kao jedno od mogućih rješenja pojavljuje se širenje mreža bankomata, kao jednostavnog, brzog i sigurnog pristupa gotovini. Franšiza Monestiq omogućit će ubrzanje, ali i demokratizaciju tog procesa.