Gotovina ili kartice? Kako će kartično plaćanje utjecati na promet bankomata

Picture of Davor Žic

Davor Žic

Podjeli objavu:

Gotovina ili kartice? Često pitanje o izboru plaćanja, prema statističkim podacima, ima možda i neočekivan odgovor. Naime, iako djeluje da su kartice sveprisutan izbor plaćanja, ipak i dalje vrijedi stara izreka: „Cash is king“. Odnosno, gotovina vlada. Prema podacima HNB-a, 2018. godine u Hrvatskoj je postojalo ukupno više od 8,5 milijuna platnih kartica. Točnije, 6 milijuna i 704 tisuće debitnih te milijun i 853 tisuće kreditnih kartica. Njima je izvršeno ukupno 438,34 milijuna transakcija u vrijednosti nešto većoj od 150 milijardi kuna. Zvuči impresivno, zar ne? Kao da smo zakoračili u „bezgotovinsko društvo“ u kojem se umjesto novčanicama i kovanicama plaća elektronskim zapisima i kodovima.

Dobri stari keš

Međutim, takav scenarij daleko je od stvarnosti. Naime, prema podacima Hrvatske narodne banke, čak 85 posto transakcija danas se obavlja u gotovini! Drugim riječima, od otprilike sedam transakcija, šest ih je obavljeno u „dobrom, starom kešu“. No dobro, Hrvatska je i u ovoj statistici na začelju Europe, pretpostavljate? Daleko smo mi od razvijenih zemalja koje se mršte na sam spomen zveckajućih kovanica i više vole „hladnu plastiku“ od „šuštavih papirića“, zar ne? Opet – odgovor je ne! [ILUSTRACIJA] Hrvatska ima natprosječan broj POS uređaja – aparata koji omogućavaju kartično plaćanje – u odnosu ne samo na prosjek srednje i istične Europe, već i ukupan europski prosjek. U brojkama: zemlje središnje i istočne Europe imaju 17.909 POS uređaja na milijun stanovnika, na razini Europe taj prosjek je 22.948 uređaja, dok je u Hrvatskoj čak 25 posto veći i iznosi 28.748 POS uređaja na milijun stanovnika.

Pa onda: gotovina ili kartice?

Prema broju uređaja za kartično plaćanje, Hrvatska ima ponajbolje uvjete u Europi da postane „zemlja bez gotovine“. Međutim, to i dalje ne znači mnogo, jer ogromna većina prodajnih mjesta, osobito onih izvan urbanih sredina, kao jedini instrument plaćanja prihvaća gotovinu. A i kod onih koji su opremljeni POS uređajima, koliko često se događa da je baš vaša kartica ona koju ne primaju? Tako da izbor: gotovina ili kartica, često i nije stvaran izbor. Prvenstveno zbog nemogućnosti plaćanja karticom. U toj transformaciji poslovanja bankomati su ključni „međukorak“. Omogućuju građanima da ne moraju hodati gradom sa svežnjem novčanica u džepu, već da se po potrebi, prije kupnje, brzo, jednostavno i sigurno opskrbe onim iznosom gotovine koji im je potreban. Upravo zato, onih 8,5 milijuna kartica s početka priče – najviše se „peglaju“ upravo na bankomatima!